Website optimaliseren: 5 tips

19.10.21 11:32 By Dennis

Ga voor de optimale gebruikerservaring

Voldoet jouw website al aan de laatste vereisten op het gebied van zoekmachine optimalisatie en gebruiksvriendelijkheid? Lukt het je op dit moment om met jouw website het beoogde resultaat te bereiken? Belangrijke vragen die je jezelf zou moeten stellen om online succes te behouden of vergroten. Wij geven je hieronder 5 tips over website optimalisatie die jou helpen bij het bereiken van jouw doelen. Of je nu meer potentiële klanten wilt bereiken, het aantal conversies wilt vergroten of werken aan usability optimalisatie. 

website optimalisatie direct
technische optimalisaties
website zorg
leads

1. De kwaliteit van je content staat voorop

Hoe beter je je concentreert op een geoptimaliseerde website, (en websitebezoekers dus zo goed mogelijk helpt) hoe hoger ook Google hem zal rangschikken. De kwaliteit van je content is een van de belangrijkste factoren bij het optimaliseren van je website.

Je wilt namelijk wel relevante bezoekers aantrekken en er vervolgens voor zorgen dat die aan de hand van de content op jouw website iets opsteken. Via je blogs bijvoorbeeld. Jij beschikt als het goed is over brede kennis op jouw vakgebied. Laat dat zien in de teksten op je website en zorg er daarmee ook nog eens voor dat jouw website bezoekers contact met je opnemen.

Goede content dient ook nog een ander doel. Tegenwoordig herkent het algoritme van zoekmachines niet meer alleen losse zoekwoorden! Ze maken ook gebruik van de contextuele betekenis achter die termen - wat betekent dat er minder nadruk moet worden gelegd op het rondstrooien van individuele trefwoorden om hoog in de ranking te eindigen. Dat heeft meer weg van een trucje.

Nee, zorg ervoor dat je werkt met echt waardevolle inhoudelijke content. Zowel in een blog die je schrijft als in de teksten op de rest van je website. 

bezoekers converteren

2. Besteed aandacht aan goede beschrijvingen en titels

Naast de kwaliteit van je content (SEO proof) is er nog een andere essentiële tip met betrekking tot de inhoud van je website. Namelijk, de optimalisatie van de titels en beschrijvingen die je gebruikt om er zeker van te zijn dat je gezien wordt door potentiële klanten omdat je die hoge positie in Google hebt behaald. 

Goede Headings en beschrijvingen helpen jouw websitebezoekers te weten waar een pagina over gaat, maar zorgen er tegelijkertijd voor dat jouw pagina's goed scoren in de zoekmachines. De headings moeten kort maar krachtig zijn, zodat zoekmachines ze goed indexeren.

Gebruik daarnaast ook subkoppen die dieper ingaan op het onderwerp dat op de specifieke pagina behandeld wordt. Zoekmachines houden van deze stijl, want door het gebruik van koppen als deze kunnen we ze precies vertellen hoe belangrijk onze inhoud echt is, wat zorgt voor een betere indexering.

Vergeet ook niet sommige headings een call to action mee te geven. Call to actions zijn belangrijk voor de conversie en conversieoptimalisatie op je website. Als je een bepaald product wilt verkopen is dit een extra belangrijk onderdeel. 

website optimalisatie
usability optimalisatie
optimaliseren
online marketing

3. Ga voor gebruiksvriendelijkheid en zorg ervoor dat je website snel laadt

Er zijn weinig dingen zo vervelend als een langzame website. Dat eeuwig draaiende zandlopertje of radertje, niet te doen! Als bezoekers van jouw website te lang moeten wachten op het verschijnen van de verschillende pagina's, is de kans veel groter dat ze je website verlaten en ook niet meer terugkeren.

Dat betekent mislopen van potentiële klanten en dus inkomsten. Meer dan de helft van het mobiel verkeer keert websites de rug toe als het langer duurt dan drie seconden om een pagina te laden.

Een goede manier om je website niet te traag te maken is door de afbeeldingen die je gebruikt te verkleinen. Het gaat hier niet om drukwerk dus de afbeeldingen hoeven niet heel groot van formaat te zijn. Optimaliseer je website op deze manier en je maakt hem al een stuk gebruiksvriendelijker.

Een handige tool om prestaties van je website op het gebied van snelheid te analyseren is Google Page Speed. Dit is een tool waarmee je kunt zien hoe snel je pagina laadt op zowel smartphones als desktopcomputers.

Je kunt dit hier testen.

Je krijgt te zien op welke gebieden verbeteringen moeten worden doorgevoerd om de laadtijd van elke pagina te optimaliseren, evenals tips over afbeeldingsformaten of andere bronnen die de boel kunnen vertragen tijdens het laden. 

gerelateerde zoekwoorden

4. Specialisten weten: Externe en interne links zijn erg belangrijk

Linkbuilding is iets waarmee je gegarandeerd je website optimaliseert en dus een cruciaal onderdeel van het behalen van de gewenste resultaten op het gebied van search engine optimization.

Zorg ervoor dat je je richt op kwaliteit, want het gaat niet per se om het aantal backlinks dat je hebt, maar meer om hoe relevant die links zijn voor jouw website. Een link naar een hoge-autoriteit website zet meer zoden aan de dijk en zal uiteindelijk meer bezoekers genereren dan websites waarop maar weinig gebeurt.

De interne linkstructuur is ook van belang voor je uiteindelijke online vindbaarheid en zichtbaarheid in de zoekresultaten.

Door pagina's op jouw website op een logische manier via links aan elkaar te verbinden zorg je ervoor dat jouw website meer betrouwbare informatie bevat dan andere sites met links naar willekeurige pagina's die slechts zijdelings (of helemaal niet) met elkaar in verband staan. Zoekmachines houden hier rekening mee. 

websitebezoekers
conversie
gebruiksvriendelijkheid
zoekresultaten

5. Monitor je prestaties en acties

Je kunt nog zoveel aandacht besteden aan het vinden van hét juiste zoekwoord voor elke service die je aanbiedt of proberen inzicht te verkrijgen in welke zoekterm of zoektermen het meeste potentie hebben, je wilt wel op de hoogte gehouden worden of jouw aanpak ook echt resultaten oplevert.

Daarom moet je eigenlijk simpelweg gewoon een statistiekenplatform of -programma inschakelen zodat je weet hoeveel bezoekers je ontvangt, op welke woorden je goed gevonden wordt en of je het de bezoeker eenvoudig genoeg hebt gemaakt de weg te vinden op jouw website.

Als vervolgens blijkt dat je een en ander moet aanpassen, wil je wel weten of die aanpassingen ook echt effect hebben. Oftewel: het constant monitoren van je acties is cruciaal voor online succes.

Google Analytics is een uitermate geschikte tool die je de inzichten biedt die je nodig hebt. En dat ook nog eens gratis!   

Conclusie

Hopelijk heb je aan de hand van deze blog het een en ander opgestoken m.b.t. het optimaliseren van je website en online marketing. Kijk nog eens wat verder rond in onze kennisbank. Er staan vast nog een aantal andere interessante bijdragen in waar jij je voordeel mee kunt doen.

Uiteraard kun je ook door The Hague Webservice je website laten optimaliseren!

Neem snel contact op via e mail of ons contactformulier!

vindbaarheid